Krävande lyx och katastrof

2010/01/14

Jag har den stora lyxen att få tillbringa en hel vecka med att oavbrutet läsa och skriva om litteratur. Efter att under två månader ha sprungit mellan översättningsjobb och bokhandelsjobb (som jag båda älskar), och ibland till och med tagit med översättningen till bokhandeln, har jag äntligen fått en helt blank vecka då jag kan ägna mig åt mina studier. 

Jag har alltså gått i läside, och med mig har jag nio texter som antingen hör till den franska litteraturen från Québec eller handlar om denna litteratur. Alla texterna är jätteintressanta och jag lär mig massor. Tidspressen gör att jag endast smiter från mitt ide för att gå och träna. Det är nog en fördel att vädra tankarna och ge kroppen lite omväxlande rörelser. Förutom att det är krävande att förstå och analysera dessa texter och uttrycka mig på franska, och att temperaturen här i huset närmar sig köldgrader, njuter jag i fulla drag av min vecka och känner stor tacksamhet för att få befinna mig i min textvärld. 

I går morse händer dock något som lyckas distrahera mig: den hemska nyheten om katastrofen i Haiti når mig. Från mitt skrivbord och Dany Laferrières Haiti förflyttar jag mig till tv:n och dagens Haiti. Från skildring av fattigdom till reportage om totalt kaos. Jag vill inte skriva om det lidande som jag inte känner till, det kan jag inte. Men framför tv:n slår det mig att detta kommer att hamna i litteraturen, precis som 11 september och andra traumatiska händelser. Jag undrar, bortom denna akuta situation, hur det fattiga landet Haiti ska kunna resa sig, med så otroligt många skadade och hemlösa människor. Jag hoppas att vi andra kan förmå oss att sträcka ut en hand.

Jag brukar tänka på hur absurt det man i nyhetsprogram rapporterar om de mest tragiska händelser för att i nästa stund gå in på årets jordgubbar eller julklapp, och får lite samma känsla när jag vänder min uppmärksamhet från människorna i Haiti till mina böcker, och nu igen genom att skriva detta. Så är världen och så är även min existens.

Liste de lecture:

Michel Biron, François Dumont & Élisabeth Nardout-Lafarge, Histoire de la littérature québécoise

Jean-François Chassay, L’ambiguïté américaine. Le roman québécois face aux États-Unis.  

Józef Kwaterko, Le roman québécois et ses (inter)discours  

Svante Lindberg, Pratiques de l’ici, altérité et identité dans six romans québécois des années 1989-2002  

Pierre Nepveu, L’Écologie du réel. Mort et naissance de la littérature québécoise contemporaine 

Dany Laferrière, L’énigme du retour 

Wajdi Mouawad Visage retrouvé 

Régine Robin, La Québécoite

Gabrielle Roy, Bonheur d’occasion

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: