Litteraturresor

2010/02/07

Det är söndag och jag ser tillbaka på en vecka där temat har varit litteratur och resor. Litteratur och resor som i att jag och min syster ska läsa tillsammans nu när vi ska tillbringa ett år på skilda kontinenter, och på så sätt dela någonting som vi inte delat tidigare. Som i kursen jag börjat, Migrant Writing, där vi funderar över hur litteraturen reser i världen. Som i de besök som görs i Botswana och Sverige tack vare Damernas dektektivbyrå och Milleniumtriologin. Som i vår bokcirkels mentala resa till sextiotalets Nigeria/Biafra i En halv gul sol.

Och ändå kan jag både få frågan “Varför litteratur?” och ha svårt att formulera ett konkret svar. Kanske kommer jag aldrig kunna leverera ett enkelt svar, för frågan är nästan som “Varför liv?” . Skrivblockering har varit ett mer personligt och negativt sidotema den senaste tiden. Jag tänker att jag måste tänka ut i förväg vad jag ska skriva om, och så är ingen tanke tillräckligt revolutionerande för att  jag ska slå till och göra slag i saken. Eller så tänker jag ut den i skrift och hinner tröttna halvvägs. Såhär fem i tre skriver jag bara helt enkelt. Av ren nödvändighet och lust. 

Vad vi systrar faktiskt ska läsa, vad som händer på kursen och vad vi bokisar tänkte runt En halv gul sol kanske jag skriver mer om nästa gång. Bekantskaper med nya länder är bara en av alla de saker litteraturen gör för oss, och jag ser fram emot en ny vecka i dess sällskap.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: