Hjältar

2010/02/12

Apropå Damernas dektektivbyrå och Milleniumtrilogin slog det mig att de har mer gemensamt än att de är spänningsromaner som får vissa läsare att upptäcka ett nytt land. Böckerna är skrivna av män, men har en kvinna som främsta hjälte. Modiga, smarta kvinnor som går sin egen väg och mot alla odds lyckas med det de tar sig för. Både Ramotswe och Sallander har ett förflutet som spökar, men även på det området städar de upp. Den omfångsrika Precious med sitt te och det lilla muskelpaketet Lisbeth med sin cigarett bringar ordning i världen och charmar publiken, som återvänder till nästa bok eller film för att följa sin hjältinna. Jag läste Män som hatar kvinnor med den bokcirkel som jag deltog i när jag bodde i Montreal, och det var en av de få böcker, kanske den enda, som blev enhälligt omtyckt. Det man uppskattade mest var just att det är en kvinna som hade hjälterollen. Finns det verkligen så få kvinnliga hjältar i litteraturen, eller är det det faktum att dessa kvinnliga hjältar är skapade av män som gör att de sticker ut?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: