Bokrum

2010/03/02

Bokrum är som ett slags kyrkor för mig. Det är där jag känner tillhörighet och ro, där jag känner inspiration och ödmjukhet. Ett av dem är bokhandeln där jag jobbar. Där får jag förutom böckerna möta andra levande varelser. Det kommer in allt från bokälskare som magnetiskt dras mot böckerna till motvilliga presentköpare  och suckande hundar. Jag vet inte hur många som kommit fram och bedyrat hur viktigt det är att bokhandeln får finnas kvar. Några frågar efter närmaste skivaffär, ett annat hotat butikssläkte, och det är givetvis samme bov som är i farten i båda dramerna: Internet.

Det är en fantastisk bov, som har gett oss helt nya möjligheter att kommunicera och ta del av till exempel litteratur eller musik. Men många människor vill ändå kunna ta med sig sin lilla kropp med alla dess sinnen och gå in i ett fysiskt rum där det finns fysiska människor som de kan prata med. Eller vara tysta med. De vill få tips, utbyta intryck och anekdoter. Titta och känna på sina älskade böcker eller skivor. De kanske vill sitta ner bland skatterna.  Ta sig tid att inspireras och välja ut. Några kanske till och med vill känna doften av böckerna. Ytterligare andra har aldrig fått vanan att surfa runt på vare sig nätshopar, bloggar eller diskussionsforum, och kan inte tänka sig annat än att ta sig till den fysiska platsen.

Så även om det fysiska bokrummet Bokhandeln medför att man får konfronteras med mänsklighetens mindre charmerande sidor, i form av till exemel individer som likt Hulken förvandlas till monster när de får ett nej, tyvärr, så hoppas jag att det får finnas kvar. För hit kommer även de som botaniserar i filosofihyllan efter meningen med livet, eller går till kassan med ett leende och fantastiska föresatser i form av en hel trave mindfulness eller nytt språk. Här möts litteraturen och läsare. Här möts vi.

Ett närbesläktat bokrum är Biblioteket. Ibland förväxlas bokrummen och folk får för sig att de kan få boksidor kopierade på bokhandeln (vilket man inte ens får på biblioteket) eller så rycker de in som spontana maratonhögläsare av barnböcker. Det riktiga biblioteket bjöd å andra sidan på en vårdcentralsbetonad upplevelse när jag var där för ett tag sedan. En äldre herre hade läst en artikel som han ville ha hjälp med att hitta, utan att kunna ge några upplysningar om vart eller när han läst den. Bibliotekarien körde fast i artikelsökeriet, men räknade däremot ut mannens BMI, vilket visade sig vara det han var ute efter. När hon gjort det kom de fram till att han skulle hem och fylla på med lite grädde.

Det blir ibland lite stökigt i våra rum, och visst kräver de lite mer än ett par datorklick. Men du kan inte strosa runt eller sätta dig i någon nätshop. Om vi ska kunna fortsätta gå till våra bokrum är i stor utsträckning upp till oss. Det är vi som behöver ta oss dit, det är vi som måste handla och låna böcker där. Så glöm inte ditt bokrum!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: