Politiker i/om/och litteratur

2010/03/03

I maj kommer Laura Bush ut med en bok, Spoken from the heart, där hon berättar om sina erfarenheter som bland annat presidenthustru. Jag som har läst American wife, eller Presidentens fru som den heter på svenska, blir genast nyfiken. Curtis Sittenfields fiktiva berättelse är inspirerad av Laura Bush och henns liv. Det är en bok jag kan rekomendera varmt. Vi läste den i vår bokcirkel, och jag tror att vi var flera som kunde identifiera oss med huvudpersonen. Då blev det med andra ord väldigt intressant när hon så småningom valde att dela sitt liv med, om man läser romanen ur det perspektivet,  George W Bush. 

Romanen väcker intressanta frågor, och vi diskuterade bland annat hur pass viktigt det är att dela värderingar med sin partner. I hur pass stor utsträckning och inom vilka områden behöver man vara  eniga? Hur mycket kan och vill man kompromissa? När är det kompromiss och när är det verklighetsförträngning? Hur är relationen mellan kärlek och intigritet? Hur mycket vill eller behöver man diskutera och ta hänsyn till politiska åsikter i en kärleksrelation? Sittenfields är bra på att skildra hur det skulle kunna vara, och därför griper historien tag i mig som läsare. Jag är däremot ganska skeptisk när kända personer ska berätta sina historier, och då kanske i synnerhet högt uppsatta politiker eller kungligheter. Så frågan är om Laura Bush egna version kommer att vara så mycket närmare verkligheten än den uttalat fiktiva berättelsen. Hennes bibliotekariebakgrund tyder i alla fall på en särskild relation till böcker, så i det avseendet ska det bli spännande att se hur hennes bidrag till världens bokhyllor kommer att se ut. För så mycket är säkert, hon vet att hennes ord kommer att hamna på en del av dem. För Sittenfield måste det också vara lite spännande, jag antar att hennes bokhylla blir en av de första där det görs plats för Presidentens fru nr 2. Jag undrar om några i bokcirkeln kommer att göra likadant.

Annat bokkul från den nordamerikanska maktsfären: Barack Obama har skrivit ett personligt tack till den kanadensiske författaren Yann Martel med beröm för hans berättelse om Pi. Martel har velat hjälpa Kanadas premiärminister Stephen Harper med kulturen, som inte är hans starka sida. Så för tre år sedan åtog sig författaren att varannan vecka skicka en bok till Harper. Han har fullföljt åtagandet, men verkar nu lägga ner sitt projekt. Tydligen är inte Harper lika kommunikativ som Obama – inte när det gäller böcker i alla fall. Premiärministerns läslista och presidentens brev kan ni ta del av på http://www.whatisstephenharperreading.ca/  respektive http://www.quillandquire.com/blog/index.php/2010/03/01/yann-martel-takes-a-break-from-stephen-harper-book-project/

Advertisements

5 Responses to “Politiker i/om/och litteratur”

 1. D.N said

  Jag läste precis berättelsen om Pi av Yann Martel. En spännande bok men jag saknar den existentiella samtalet som skulle vara så bra i den här boken..

 2. Hej D N,hur menar du då?

  • D.N said

   Ja alltså, fick den rekommenderad av mig som en bok som skulle handla om klassiska livsfrågor under ett spännande äventyr men jag finner inte mycket av det förstnämnda. Annars är den ju intressant om man betraktar relationen mellan människa och djur..

   fin sida du har!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: