Spöket Varför

2010/03/06

Häromdagen var jag äntligen på söta lilla Zita och såg filmen Man on wire. Det är filmen om Phillipe Petit, som efter mycket om och men förverkligade sin dröm när han en augustimorgon 1974 spatserade mellan taken på World Trade Centers tvillingtorn. 450 meter upp i luften gick han de 60 metrarna mellan de då nybyggda skyskraporna. Efteråt fick han en fråga som förbryllade honom och som han såg som typiskt amerikanskt pragmatisk: “Varför?” För honom fanns inget varför/därför, det fanns bara att följa den inre driften. Herr Petit fastnade inte i tanken. Han gick bokstavligen rakt ut i tomma intet, på ren känsla, utan att ifrågasätta sin drivkraft. Det höll.

Jag kan inte direkt ifrågasätta skrivande, språk eller litteratur, de är mest självklara underbarheter för mig. Men visst kan varför-tanken börja spöka ändå. Den kommer där hand i hand med pragmatisk pessimism och tvivel. Fast ju mer jag fortsätter med det som ligger i mitt hjärta, ju mer sällsynta blir spökenas besök. När jag började blogga infann sig varför-spöket. Det påminde mig om min scenskräck och viskade saker som tidsbrist, ordvalsångest, datortrötthet och vad ska det vara bra för och vem ska läsa det och vad ska de tycka. Men jag vill skriva. Om att skriva, om att läsa, om allt möjligt. Jag gillar att slutföra saker, och ändå gör jag det sällan om det inte finns något måste. Här finns inga måsten, men jag får öva på att skriva klart och lämna ifrån mig. Lika knepigt och tillfredställande varje gång. 

Philippe Petit inte bara gick från det ena tornet till det andra. Han strosade fram och tillbaka flera gånger, han satte sig ner, och det finaste av allt: han lade sig ner. Bilden när han ligger däruppe i himlen är kanske något att ha med sig. Bredvid den upplöses eventuella varför-spöken. Jag tycker om att trotsa dem och göra det jag känner för. Då lever jag, och det är väl ändå det vi är här för.

Advertisements

One Response to “Spöket Varför”

  1. amanda said

    Fint skrivet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: