Fourth of July

2010/07/04

Det är en underbar sommartid och i bokhandeln handlar många kombinationen reseguide/sträckläsningsböcker. Jag lägger ner böckerna i påsar och undrar på vilken sandstrand de kommer att hamna, vilka som kommer att återvända vattenvågiga eller kanske offras när shoppingfynden packas ner. De flesta kunderna vill ha lättsamma saker, trots att sommaridyllen väl borde göra en bättre rustad för tungheter. Själv inleder jag passande nog juli med July; Miranda July´s novellsamling No one belongs here more than you. är mitt sällskap som jag njuter av en liten stund i taget. En novell per dag, så i dag är turen kommen till den fjärde. Hittills är de små historiernna roliga och mystiska, och jag har sommaraktigt nog lagt ner ambitionen att förstå exakt hur allt hänger ihop, jag bara njuter av hennes berättande. Ganska brutal humor blandas vilt med en mer gulligromantisk humor, och jag gillar de tydliga scener July målar upp. Vi får korta möten med ensamma personer som emellanåt beter sig mycket absurt. Är vi sådär absurda? Ja, kanske, eller, förhoppningsvis.

Jag beundrar Miranda July´s fantasirika noveller, och de är välkommen kontrast till A Thousand splendid suns, som jag läste innan. Det var en riktig sträckläsningsbok, spännande och oerhört gripande. Hemskheterna var dock så hemska att de grep tag i mig rent fysiskt, så man har kunnat se mig rycka till i smärtsamma grimaser på tunnelbanan den senaste tiden. Khaled Hosseini skildrar två kvinnors sammanflätade liv i Afghanistan på ett fantastiskt sätt. Jag förundras över att både kvinnorna och landet trots allt fortsätter framåt, när motgångarna drabbar dem en efter en, och deras  situation redan är mardrömslik. Parallellt har jag suttit med en översättning som handlat om det ostabila läget i Kirgizistan (som jag är lite stolt att kunna stava nu) och ibland har jag nästan haft svårt att skilja på de två världarna. För att hålla mig till romanvärlden kan jag säga att den innehöll lite väl många cliffhangers à la Dan Brown, men jag kan inte annat än säga att den var otroligt läsvärd. Och jag måste säga att jag efter bara fyra dagars novellläsande redan känner viss abstinens efter en riktig bra roman att engageras av. Kanditerna är många, varav några har tagit sig så långt som till nattduksbordet. Återstår att se vem som segrar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: