Prins William, Anne Frank och Dalai Lama

2010/07/18

Segrare i boktraven blev The Usual Rules av Joyce Maynard, vilken visade sig vara den engagerande roman jag längtade efter. För ett par år sedan läste jag allt (skönlitterärt) som handlade om 11 september, men den här boken hamnade av någon anledning på efterkälken. Nu dök ämnet upp i samtal med en bekant, och jag fick ingivelsen att läsa den enda roman jag har kvar i mitt 11 septemberlager. Jag misstänker att en hel drös givits ut under min paus, men jag har fattat det återhållsamma beslutet att ägna återstoden av min lässommar åt sådant jag redan har i bokhyllan.

Joyce Maynard är en amerikansk författare som bland annat skrivit To die for, som även den har som utgångpunkt en verklig (tragisk) händelse, och har filmatiserats av Gus Van Sant med Nicole Kidman i huvudrollen (se den!). The Usual Rules är en roman för både vuxna och ungdomar, där huvudpersonen är en 13-årig tjej som förlorar sin mamma den 11 september 2001. Denna sträckläsningframkallande välberättade historia har tyvärr inte översatts till svenska, vilket är extra synd eftersom den verkligen lämpar sig väl även för ungdomar. Maynards engelska är dock inte komplicerad, så tveka inte att läsa originaltexten. Jag uppskattade hur berättelsen grep tag i mig utan att för den skull tynga ner mina dagar. Det är en kärleksfullt berättad historia om saknad, som samtidigt innehåller mycket hopp, och jag är glad att författaren skrivit denna bok. Hon skildrar både den mer allmänna tiden i New York efter katastrofen och den enskilda sorgen efter att ha mist en närstående, men även saker som tonårsfrustration och skilda föräldrar. Min enda invändning är att skildringen av mamman och styvpappan ibland tar formen av ett perfekta föräldrar-facit. Det blir aningen enkelspårigt, på snudd till irriterande, men med lite välvillig fantasi kan man kanske se det som att författaren hedrar minnet av de föräldrar som miste sina liv på kontoret denna soliga tisdagsmorgon, och de efterlevande. Här kan ni läsa Maynards efterord till boken: http://www.joycemaynard.com/Joyce_Maynard/E__Afterword_Usual_Rules.html För de med författarambitioner och ett välmående bankkonto håller hon för övrigt skrivarworkshops i Guatemala varje vinter: http://www.joycemaynard.com/Joyce_Maynard/WRITING_WORKSHOPS.html

Och Miranda July ja, hennes roligsorgliga personer tog jag farväl av idag.  Jag kan rekommendera att utrusta väskan med hennes novellsamling, den är ett perfekt botemedel mot en grådaskig tunnelbanefärd. Hon är en mycket kreativ kvinna som verkar tycka om att överraska, för det gör hon gång på gång i novellerna. July gör mer än skriver, och den som har vägarna förbi New York innan den tredje oktober kan bege sig till Union Square för att bli en del av hennes skapelser:  http://www.thecitrusreport.com/2010/headlines/miranda-julys-eleven-heavy-things-at-union-square-in-nyc-looks-great/

Ett lustigt sammanträffande är att Prins William, Anne Frank och Dalai Lama dök upp i båda amerikanskornas texter. Nu ska jag sätta tänderna i en svensk författare; Sara Stridsbergs Darling River står för dörren och jag bara hoppas att det inte blir för mörkt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: