On track

2010/12/22

I dag lämnade jag Montreal utan att ha rapporterat om vare sig land eller litteratur. Först nu när terminen är över finns utrymme för att läsa och skriva det man verkligen vill läsa och skriva, så nu tänkte jag anta utmaningen att blogga varje dag i en månad. En del läsande blir det nog också, och samtidigt ger jag mig iväg på en roadtrip, eller tracktrip kanske man ska säga; framför mig ligger en månads resande i USA, främst på spår.

Just nu sitter jag med mamma och syster på tåget mellan Montreal och New York. Ordet tågluff kommer till mig, för plötsligt känns luffandet väldigt konkret. Vi köpte våra tågpass och ordnade med sträckan Montreal-New York för ett par dagar sedan, och skulle boka resterande resor i dag. Tji fick vi. Vi kunde boka resan till Altoona (i Pennsylvania), där släkt och jul väntar, men vi kan inte ta oss till Chicago den 26:e. Enda utvägen är att lämna släktingarna mitt i julmiddagen den 25:e och sen är det mer eller mindre stopp till nyårsafton – om man inte vill betala 10 000 kr extra. Från en veckas mysigt resande med väl valda och förhandlade stopp i Chicago och Las Vegas, förändras scenariot till att kuska runt från det ena oönskade stället till det andra, och jag bombarderas med frånstötande alternativ som missa-vännen-i -Chicago, fira-jul-på-ett-tåg, nyår-i-El Paso, 20- timmar-på-en-Greyhoundbuss. Det känns som att vi blir tvungna att åka till ställen som ingen vill åka till på datum som inte passar någon. Det är vad som finns kvar till oss turister som var naiva nog att tro att biljetterna bara väntade på oss. Jag undrar vad som är meningen med att åka till städer som ingen vill åka till, men inser att det inte handlar om mening längre. Vi är bortom meningsfullhet. Resan har reducerats till en transportsträcka, och vi famlar i desperation efter sätt att ta oss från A (släktingarna i Pennsylvania) till punkt B (San Diego).

Utanför är det mörkt och jag känner inte den förundran jag kände under samma tågresa för två år sedan, då jag tog tåget från Montreal till New York för första gången i ett sagolikt vinterlandskap. Jag minns hur tagen jag var av den vackra resan och hur den stundande julen fyllde tåget. Dagens nästan-likgiltighet omfattar även bloggprojekt och annat skrivande, och jag har svårt att se en enda liten text någonsin skulle ta form igen på ett passionerat sätt.

Med andra ord: jag har ingen som helst aning om vart eller hur vi kommer att ta vägen, och jag saknar skrivinspiration och hänförelse. Men det förändrar inte det faktum att jag ska åka och jag ska skriva. Teoretiskt sett är jag glad att resa och inspirerad att skriva. Men jäklar vad teoretiskt det är just nu. Kan inte alls sätta mig in de känslorna utan bara anar en avlägsen mening. Här på tåget blir toaletterna allt smutsigare och restaurangvagnens kylskåp allt tommare. Vi åker förbi Poughkeepsie (jag skulle nästan kunna bosätta mig där bara för att få det fantastiska ortnamnet som postadress) och det är inte långt kvar till ön med de höga byggnaderna. Kanske kommer julkaoset i New York väcka det som behöver bli väckt – kanske väntar hänförelsen i El Paso.

Advertisements

4 Responses to “On track”

  1. Amanda said

    Kul att du bloggar igen!Mindre kul med resbesvärligheter… hoppas det ordnar sig till slut ändå. Ska följa dig här, så får du ha en riktigt fin jul! kramar/Amanda

  2. mimie said

    Vilket äventyr det blev. Men kanske spänningen väntar i det okända och oplanerade. Ser fram emot att följa er via den här bloggen 🙂 Stor kram fran Wien, allt jag behöver göra är att ta mig till flygplatsen i tid imorgon (nagot jag misslyckats med förr) sen är jag nästan i Stockholm–

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: