Mycket vill ha mer?

2010/12/24

Hemma i Sverige är det kvällen före julafton, här är det eftermiddag två dagar före juldagen. Vi är framme hos släktingarna med fyra hundar och tolv katter. Här i landet Mycket är 16 djur inte tillräckligt och vissa trädgårdars juldekorationer skulle kunna lysa upp en hel stadsdel. Vi pratar om att bidra till samhället, socialismfobin i ett land dit många flyttat för att leva i frihet och det faktum att 1% av USA:s befolkning äger 50% av landets tillgångar. Jag njuter av att vara helt ledig, och ha tid att diskutera (och människor att diskutera med), sticka, och bara vara. Det är så mysigt att umgås med släkten att jag inte har lust att avvika med min bok. Triangle får vänta. Ibland känner jag mig lite kluven mellan vanliga världen och litteraturvärlden: jag vill vara i båda, och helst ge respektive värld min fulla uppmärksamhet. Med alla böcker jag vill läsa skulle varenda vaken stund behöva tillbringas i litteraturens värld, och det skulle ändå inte räcka. Samtidigt blir jag allt mer kräsen eller rastlös: en hel del böcker tråkar faktiskt ut mig, eller stör mig, eller bara fångar mig inte, och då överger jag dem. Så det kanske jämnar ut sig; med tiden får man allt längre läslista, men man har även lättare att urskilja vad man verkligen vill läsa.

Efter 20 sidor av Triangle måste jag erkänna att jag är lite tveksam.  Det känns som en blandning av roman och fakta, typ ”Laura var politisk aktiv och tog initiativ till flera strejker. Många år senare berättade hon hur lite hon egentligen visste”, och så citerar författaren Laura. Ungefär så. Kanske inte så bra förklarat av mig, men texten blir hackig av dessa hopp. Däremot gillar jag beskrivningen av hur det var på Manhattan för 100 år sedan. I går nämnde jag misären på Manhattan, men för 100 år sedan kunde tio personer bo i ett litet rum och folk slet i hemska fabriker dygnet runt, för nästan ingenting. Så visst ger mig boken något. En bloggläsare nämnde Richard Yates noveller, och jag får givetvis lust att rusa iväg till närmaste bokhandel. Men jag ska vuxet nog fortsätta med Triangle ett tag till, trots att gräset ter sig grönare i oöppnade böcker – eller är det oköpta böcker? Kanske är det bara konsumenten i mig som vill HA, eller bokromantikern i mig om söker efter den perfekta boken.

Nu har jag avvikit till min bloggvärld tillräckligt länge för i dag. Jag är förundrad över hur många som tar sig tid att läsa mina inlägg i dessa bråda juletider. Tack för det, och God Jul till er därhemma!

Advertisements

4 Responses to “Mycket vill ha mer?”

  1. Elsa Persson said

    Jag tycker det är bra att lägga undan böcker man inte gillar, sparar tid och det kan ju ge lite att ha läst en del också. god jul! elsa – som läser dig just juletider 🙂

  2. Francesca said

    I bil på väg från Lund till Höganäs, mängder med snö inställda tåg och fina människor! Tack för att du delar med av dina tankar! Me like! Varma Juliga kramar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: