Båtliv

2011/01/05

Det blev en tur i gaslampskvarteret innan tiden var inne för nästa äventyr. Gaslamporna såg ut precis som gatlamporna i Nice, och det behagliga januarivädret påminde också om samma årstid i Nice. Det jag hann se av San Diego var en fin och nyrenoverad stad som erbjuder mycket mys. På väg till hamnen fick jag vara med om något nytt: jag hade inga kontanter så taxichauffören svängde förbi en uttagsautomat, men när jag skulle öppna bildörren sa han åt mig att vänta och körde i stället fram till automaten så att jag kunde ta ut pengar utan lämna bilen. Det var dagens exotiska upplevelse.

Sedan var det alltså dags för att kliva ombord på The Love Boat – kryssningsfartyget som ska ta oss till Mexiko och tillbaka. Båten heter inte love boat utan Oosterdam. Det är en holländsk touch på det hela och vi förstår inte ett ord av kaptenens hälsningstal. Buffén är igång redan innan vi kastat loss, men just som vi huggit in på första tallriken  överröstas vi av ett högtalarmeddelande. Vi blir beordrade att samlas vid livbåtarna, och när vi inte lyder kommer folk och säger åt oss personligen. Det är mamma som valt kryssningen, hon tycker om kombinationen dukade bord-sol-dans, och hennes mest akuta fråga till personalen är: Do you have disco? Tillvaron på ett kryssningsfartyg präglas av njutning, men jag får även associationer till en anstalt – man vallas mellan gemensamma matsalsmåltider, gym och olika sysselsättningar. För även om det är lyxigare här och vi kan ta en nypa frisk luft när lusten faller på, kan vi inte ta oss härifrån, valfriheten är begränsad, riktiga pengar existerar inte, och högtalarrösten som väcker oss klockan åtta på morgonen känns lite militärisk. Men visst njuter jag. Första dagen är det mulet, och gymmet är överfullt, så jag sover lite till och sätter mig sedan i biblioteket som är beläget på däck 10, d.v.s. högst upp. Dag två bjuder på sol och delfiner som showar när vi sitter vid frukostbordet. Vi avancerar till soldäck där det fläktar behagligt, och jag kan inte säga annat än att när man ligger där i sin fina solstol med sol och hav glittrande framför sig känns kryssningstillvaron mer än dräglig. Vi hämtar ett fat jordgubbar och återvänder sedan till vår plats i solen, där vi ligger kvar tills hissen tar oss ner till bion.  

Annat är det på båten i novellen The Boat som avslutar samlingen med samma namn. Kontrasten är så stor att jag undviker att tänka på den. Novellen handlar om vietnamesiska flyktingar ombord på en båt där de är fångna i två veckor, och jag får ta tillbaka parallellen kryssningsfartyg-anstalt. Nam Le berättar om de mest inhumana villkor i den av novellerna som nog är den grymmaste. Alla novellerna innehåller stort lidande, och jag tror att det i samtliga fall handlar om en individs dilemma, samtidigt Nam Le skriver på ett sätt så att man förstår de andra karaktärernas situation också. Ofta är det relationen mellan förälder och barn som står i centrum, med komplikationer som sjukdom, kommunikationssvårigheter och krig som söndrar tillvaron och splittrar familjemedlemmar. Den novell som jag fastnade främst för var den första. Den är metafiktiv, à la Paul Auster, och jag tror nästan att jag får återkomma till den en annan gång för nu ropar ropar Mexiko och båten på mig. Vi är i Puerto Vallarta, och klockan är 13 lokal tid, vilket innebär att klockan är 12 boat time, för ja, det är ett nytt fenomen: båten har sin egen tidszon, och om tre timmar ska vi vara ombord igen. I dag känner jag mig som Jenny Diski (Den motvilliga resenären) – jag har ingen som helst lust att springa runt på soliga gator och “se Mexiko”. Jag hade lust att gömma mig på ett skuggigt café och skriva detta, och nu vill jag tillbaka till båten där min nya bok väntar. Kan tänka mig lite solstol och afternoon tea. Jag kanske har blivit vad man kan kalla en integrerad kryssare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: