Perdue dans la recherche du français perdu

2011/01/20

Efter en månads resande med tåg, bussar, bil och båt ska jag nu ta flyget. Mina tre dagar i New Orleans är över och New York väntar. Nya Orleans och nya York är nog mina favoritstäder i Amerikat. Jag lämnar New Orleans utan att ha hört något franskt. Däremot har jag fått upptäcka att franska kvarteret är mycket annat än sex och alkohol; det är ännu en omgång underbar arkitektur, roliga detaljer och mycket mer. Ibland ser det ut precis som i Frankrike med de snirkliga balkonräckena över vilka det väller blomsterprakt. Överallt i New Orleans blir jag påmind om Québec, genom den franska liljan. Precis som i Montreal figurerar den ofta i folks fönster och på balkonger. I Montreal är den vit mot blå bakgrund, medan den i New Orleans förekommer i alla möjliga färger. Tydligen har symbolen blivit viktigare i och med återuppbyggnaden efter orkanen Katrina. Det franska symbolarvet är alltså något man samlas runt i båda före detta kolonierna för att hämta kollektiv styrka.

Ibland känns franska kvarteret lite som Greenwich village, och i en av mina New Orleansböcker läser jag att Tennessee Williams håller med mig. Han ska ha sagt att New Orleans är Söderns Greenwich village. Den karibiska känslan i sin tur kan ha något att göra med att många invandrat hit från Haiti. Jag blir helt yr när jag i min franskajakt försöker göra mig en bild av stadens etniska historia. Ursprungsbefolkningen. Sedan kom det lite fransmän och spanjorer, britter, afrikaner. Cajuns (franska kanadensare som utvisades från Nova Scotia), kreoler (de européer och afrikaner som föddes här i kolonin). Amerikaner. Jag ger upp. Staden är en himla blandning helt enkelt, från början, och man har mötts i engelskan.  

Något som förekommer precis överallt i New Orleans och som jag aldrig sett tidigare är de halsband som hänger på hus, träd, telefonledningar och staket. Jag frågar och får svaret att man slänger dem på varandra under Mardi Gras. Det måste alltså slängas en himla massa halsband åt alla håll. I år kommer den stora paraden äga rum 8 mars, men tydligen har festlighetsperioden börjat redan 6 januari. Jag får faktiskt se en liten parad som kämpar i det plötsliga skyfallet – solen sken när jag gick in i en butik och när jag någon minut senare vänder mig om är det blygrått ute och regnet forsar ner. Jag har med andra ord fått uppleva ursprunget till det lokala talesättet “Om du inte gillar vädret, vänta fem minuter”.

En annan Katrinakonsekvens var att många katter blev hemlösa. Kanske är det en av dem som jag möter på kyrkogården Lafayette. Det är en mycket kärlekskrank katt som sällskapar med mig där i solen när jag tar en läspaus. För övrigt är kyrkogården öde. Kyrkogården vill bli fottad också, så jag är där en ganska lång stund. Sedan säger jag hej då till katten och börjar gå tillbaka mot in/utgången. Men oj, grindarna är stängda, och ännu mer oj, de är låsta. Jag är instängd med döden. Turen är dock med mig och någon sorts väktare stannar sin bil “What are you doing there mam?” Ja, vad gör jag här ? Minglar med dödisar och funderar över döda språk. En tid senare släpps jag ut. Jag är en fri och levande människa som turistar vidare köksvägen: lite gumbo, jambalaya och röda bönor avslutar min provsmakning av denna färgstarka stad. Taxichauffören visar bilder på sin hund Brownie och ger mig tuggummi till resan. I den lilla flygplatsrestaurangen står en flygel och ett schema över de olika musiker som ska spela. Maten, musiken, de generösa människorna, arkitekturen, litteraturen – allt var här och jag är glad att jag åkte. Den försvunna franskan får jag läsa mer om i boken French, Cajun, Creole, Houma: A Primer on Francophone Louisiana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: