Kärlek och böcker i New York

2011/01/24

Kan inte förstå att det redan gått fyra dagar sedan sist. Besöket i New York svischade förbi och jag är redan två dagar därifrån. Känslan av att anlända där är dock lätt att dra mig till minnes. Det är en känsla av lycka och hemkomst. Efter New Orleans snirkliga färghus, grönska och mjuka temperaturer välkomnar New York mig med grå fyrkantshus, trädskelett och kyla, och ändå känner jag hur en öppen famn breder ut sig inom mig. Huttrande på JFK:s tågperrong undrar jag vad detta är för slags kärlek. Det verkar vara en sorts dragning till det som är lite omöjligt, ogreppbart och som bjuder på motstånd, kanske samma drift som får en att lära sig franska eller syssla med översättning. Att traggla med de sistnämnda är ungefär som att ta sig runt med tunnelbana i New York; man blir totalt nerklubbad av ansträngningen men ändå böjer man på nacken och går med på det – med viss njutning till och med. Ihopklämda i överfulla stålrektanglar åker vi under stora vattendrag  och det slår  mig att det är egentligen precis lika konstigt som att flyga. Tunnelåkande är lika potentiellt panikframkallande som flygande. Båda företeelserna är storskaliga imitationer av det vi sett fåglar och mullvadar göra,  vilket kanske inte är så onaturligt om man tänker efter.

På hostelet där jag i vanlig ordning checkar in berättar man att hotellen i New York tycker att hostelen i New York tar för stor portion gäster så det har klubbats att de sistnämnda ska stängas. Jag vet inte hur sant detta är, men killen i receptionen verkar säker på sin sak och protestlistan ligger framme. Om det stämmer så drabbas särskilt singelresenärer som får betala lika mycket för ett hotellrum som två eller ibland tre personer tillsammans. Då kanske man får börja annonsera efter rumspartner för att ha råd att sova i New York, vilket i och för sig kan bli spännande.  Bokkedjorna Barnes & Noble och Borders har det också svajigt, och får tydligen stänga vissa butiker, precis som Starbucks. Jag vill tro att detta beror på konkurrens från enskilda initiativ och människors val att bevara dem. Alternativet är att folk föredar näthandel eller helt enkelt inte köper böcker (då är det sista hoppet att de lånar på bibliotek), och att de väljer medhavt kaffe eller kanske slutat inta kaffe och andra drycker på stan. 

Något som är mer säkert är att mina bokdestinationer i denna New Yorkomgång var otursförföljda. Första kvällen skulle syster ta med mig på baren Bar and Books, men den visade sig vara en mycket välrökt cigarrbar där det inte gick att vistas mer än två sekunder. Andra kvällen skulle jag på poesikväll men fastnade på systers sista-kväll-i-New York-middag på en sydafrikansk restaurang som jag verkligen kan rekommendera: Braai. Inte hann jag läsa ut min bok heller. Stieg Larssonförföljd är vi väl alla, och det var ungefär det enda bokiga som hände: en Stieg Larssonartikel i New Yorker (numret från 10 januari). Ja, och så en amerikanares som uttryckte sin starka önskan att läsa något annat svenskt än kriminalromaner. Jag vet inte hur det ligger till med översättningen av den övriga svenska litteraturen, men man får hoppas att den åtminstone existerar och kanske till och med växer.

Snön faller i New York och jag hinner med ett besök i favoriten Bryant Park.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: