Hemkomst

2011/02/17

Jag har inte bloggat sedan jag återvände till Sverige. För övrigt har inte så mycket ändrats i och med hemkomsten. Det första jag gjorde när jag landade på svensk mark var att sätta mig på ett tåg. Till Skåne.  Sovandet i andras sängar fortsatte således, och när jag väl kom hem till högkvarteret väntade en soffa på mig. Jag hade lyckats glömma att jag faktiskt bor i en soffa. Och nu när jag är tillbaka är den nästan två månader långa resan som bortlagd i en avlägsen låda.  Den första dagen och kanske andra finns platsen man varit på med som en parallell verklighet eller aura, men sedan är den borta. För att endast göra sig påmind genom människor eller filmer som väcker det som då hunnit växa till minnen liknande filmscener.  Jag går omkring och upprepar klyshan att det känns som att jag var här i går – och när inte jag gör det så gör andra det åt mig. Men vad menar vi egentligen med det? Är det kanske så att det inte har någonting med tid att göra, utan att vi bara känner (igen) varandra helt enkelt, eller en plats (jag upplever att jag var “här” i går oavsett om det är Stockholm, Nice, New York eller Montreal jag landat i).  Jag slapp i alla fall jetlag den här gången och har glidit helt smärtfritt och totalt in i de svenska omgivningarna. Någonting som dock öppnar den avlägsna lådan är fotografier. Syster visar bilder från den delen av resan som vi gjorde tillsammans, och för en vän som aldrig varit i USA visar jag Kaliforniens gröna januarikullar och New Orleans tremetersdörrar. Vännen föreslår att jag skulle samla ihop mina resebetraktelser till en publikation och jag protesterar att hela Sverige reser så vad skulle mina ord tillföra. Just därför, svenskar reser och skulle därför ha nytta och behållning av reseberättelser. Jag vet inte. Men jag kunde bekräfta att franskan i Québec är underbar, att landskapen i USA är enorma och att människorna pratar på utan europeiska formaliteter eller tveksamheter. Och jag sa: åk! Här är min karta,

och en rolig bok att ta med är State by state där 50 författare skriver om sina respektive stater.

En härlig sak med att vara hemma är att jag kan köpa tidskrifter som 10tal och Vi Läser.  I 10tal läser jag om irrfärder, bland annat om och av Edouard Glissant, medan Vi Läser bjuder på kortare texter utan sammanhållande tema eller fotnoter. Ja, nu är jag hemma, och påminns om vissa skillnader mellan USA och Sverige. Det gäller att notera dem för efter ett tag bedövas iaktagelserna av vanan. Det är endast de första dagarna som jag reagerar på att anonyma människor som t ex de som jobbar i en butik inte frågar hur jag mår  i dag. Jag behöver inte heller dricksa längre eller betala ett annat pris än det som står på prislapparna. Dessutom har jag över natten förvandlats från en kvinna som nog behöver hjälp med den stora väskan till en människa som får sköta sig själv. På kaféer omringas jag till 80% av mammor med små barn (det ska bli spännande att se om det kommer att bildas svärmar av kafépappor snart), men till och med där slås jag av hur tyst och dämpat allt ter sig. Ja, jag kan även bekräfta att interaktionen på barer är lika dämpad som vanligt.  All denna tystnad borde ge skrivro och läsro. Fast vad är viktigast för skrivandet, ro eller inspiration? Ett visst kaos brukar funka bäst för mig, i alla fall i ett första stadie. Läsandet däremot kräver helt klart ro. Jag tror nästan att jag får schemalägga lite sådan ro. Man skulle ha en lässkylt som dök upp ibland, som höll reda på en och ja, stängde av datorn.  Har inte sett några sådana skyltar, men biblioteksskylten i Philipsburg skulle kunna vara en inspirationsskälla. Däremot såg jag en ny anvisning i Ystad, där man på en butiksparkering signalerar att de som passar in i följande bild kan parkera nära butiken. Jaha. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: