Bokprat i cirklar, och ett par kängor

2011/03/12

I veckan såg jag filmen The Jane Austen Book Club och blev jätteinspirerad att läsa och träffas runt hennes böcker. Det var roligt att se hur de olika karaktärerna i filmen läste utifrån sin egen situation. Det är ju en av de intressanta sakerna med att diskutera böcker, hur olika man reagerar på romankaraktärerna. Aldrig var det så tydligt i mina egen bokcirkelerfarenhet som när vi diskuterade Alberto Moravias Föraktet (utifrån vilken Godard sedan gjorde filmen med samma namn).  Vem i detta relationsdrama var egentligen outhärdlig, var det Han eller Hon? Vi hade reagerat väldigt olika på karaktärerna,  och jag minns hur vi satt ihopträngda på en restaurang och försökte höra varandras argument.  Så var det inte igår när vi träffades runt Susanna Alakoskis Håpas att du trifs i fengelset. Det rådde inte många skilda åsikter om det vi läst. Där fanns ingen parrelation att reagera särskilt på, men väl en syskonrelation, en samhällsrelation, en föräldrarelation. Precis som med Svinalängorna tycker jag att Alakoski har gjort något enastående. Hon skriver vår samhällshistoria parallellt med en enskild människas, eller familj, historia, och allt går hand i hand. Jag gillar kängorna hon delar ut, och det sätt på vilket hon formulerar dem. Jag gillar hennes sätt att skriva känslor och upplevelser, hennes nya ord och hennes obarmhärtighet. Jag gillar att hon i allt det upproriska, misäriska, politiska, tillåter en gnutta romantik.  Trots all ilska och omöjlighet består vissa band, och det är varken gott eller ont, det bara är. Min nyfikenhet på vad Alakoski publicerar härnäst är stor. Jag tror att det blir något bra. Men om hon fortsätter med 4-årsintervallerna dröjer det tre år. Tills dess tänkte jag bland annat roa mig med Jane Austen. Jag kan inte minnas att jag läst hennes böcker. Undrar just om de kan ge upphov till diskussisoner som den runt Föraktet.  

En annan relationshistoria jag också läst nyligen, även den i bokcirkelssammanhang, som faktiskt också samtidigt beskriver decennier av samhällsfenomen, modeyttringtar och världshändelser, är One Day, eller En dag (av David Nicholls) som den heter på svenska. Precis som Håpas du trifs bra i fengelset kom den till världen 2010, men  nu är det inte bror och syster det handlar om, utan kille och tjej utan blodsband emellan. Det var ett par veckor sedan jag läste den, och jag måste säga att jag inte har några bestående intryck utöver en minnet av en lättläst, spännande och stundtals ganska frustrerande berättelse. Upplägget med att möta tjejen och killen ifråga en enda dag varje år är häftigt. Som i Presidentens fru/American wife (av Curtis Sittenfield, en mycket läsvärd roman som också diskuterades livligt i vår bokcirkel), är det en lite försynt, modest och mycket skärpt boktjej som träffar en lite mer ytlig, utsvävande strulkille. Man får följa motsatsparets turer genom åren, och visst finns det mycket man kan diskutera egentligen, men antingen var det jag som läste för hastigt eller så var personporträtten lite för enkelt tecknade. Jag får dock en andra chans att engagera mig, eftersom vi ska läsa denna bok även i bokcirkel nummer 2. Det är faktiskt första gången det händer i min bokcirkelshistoria, att samma bok dyker upp i flera bokcirklar. Det kanske är en typisk bokcirkelsbok.

Det går rykten om att något som är typiskt bokcirklar är att de består av kvinnor och att dessa kvinnor inte pratar så mycket om böcker. I The Jane Austen Book Club  handlar pratet ganska mycket om böckerna, även om de egna historierna ofta tar över, eller i allafall nästlar sig in i romanhistorien. Pratet i en bokcirkel styrs givetvis boken av boken man läst. Handlar den om relationer så kommer man givetvis att i viss utsträkning relatera till verklighetens (eller andra fiktioners) relationer. Men man kan lika gärna hamna i prat om om socialpolitik, krigets beskaffenhet, mysteriet med grå hårstrån, eller vilka länder man uppfattar ingå i Västvärlden.  Något som är säkert är att man slipper prat om surdeg och inredning.

Och så en avslutningskänga från Austen:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: