Bokmässa, folkmassa

2011/09/26

I går kom jag hem från bokmässan i Göteborg,en upplevelse som präglats av blandade känslor. Mestadels var jag glad att vara där och möta beundrade författare, vänner, nya bekantskaper och strosa bland böcker. Ibland infann sig en yrsel och viss vilsenhet där i massan som vill en aning för mycket. Det var lite torghandel eller dagis över det hela: alla vill ha uppmärksamhet, och de vill ha den samtidigt och kom o köp, billigt billigt och titta på mig och lyssna på mig, armbåge armbåge. Samtidigt tycker man ju om det som säljs på torget, eller barnen på dagiset. Det jag tycker bäst om med bokmässan är seminarierna, och så fort man kom in i seminarierummen var det som någon lagt en filt över tjattret – även det visuella. I år lyssnade jag på Salim Bachi, Jonathan Franzen, Emmanuel Carrère, Lionel Shriver och ett gäng svenska poeter. Balsam för den torghandelströtta själen. Tacksamhet till dessa människor som väljer att gräva i världens dilemman och individens kriser. Som alltid är det också en särskilt stark upplevelse att möta världen här hemma, som nu när franska eller amerikanska författare plötsligt är några meter ifrån mig och pratar sina språk, berättar sina länder.

Att bevittna de stackars författare som har satts att försöka göra sin text hörd ute på mässtorget är däremot snarare plågsamt. Romanrader och poesisnuttar drunknar, och det ska vi vara publik till? Bredvid mig sitter folk och messar respektive kollar facebook. Kanske kom de inte för poeten utan för stolen, och kanske är en facebookande publik bättre än ingen alls. Och kanske drabbar plötsligt en strof facebookaren med fullkraft och en romans inleds. Jag säger som poeten: Jag vet inte. Turerna på torget har i alla fall gjort mig mätt för den här gången, så mycket vet jag. Den efterföljande tågresans ensamhet och stillhet var en enda lång smekning. Tack bokmässan, tack Göteborg, tack vännen med bäddsoffan, tack förläggare, tack författare. I’ll be back.

                 Jag fick köpa en bok per dag och det blev nyöversatta Döda dem alla av Salim Bachi (bra 11 september-roman, skildrar en av terroristernas sista dygn – tack förlaget Tranan för det), Giftas 2 (strålande initiativ från Rosenlarv förlag, jag låter innehållet vara osagt) samt Trädet är en hemlighet (väldigt fin barnbok av Mia Maria Güettler).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: