Varför inte jag?

2011/11/10

I’m back! Denna vecka gör jag alla möjliga tillbakakommanden. På gymet. På bloggen. I köket. Och ja, även i läsfåtöljen. Oktober har varit en månad av förkylning och icke-tid. Jag har inte läst, annat än några noveller. Inte ens månades bokcirkelbok. Inte ens lördagarnas DN bok. Jag har faktiskt inte ens tittat på Babel. Mystiskt. Nu har jag dock betat av två pjäser, av Wajdi Mouawad. Han skriver på franska och har hittills inte översatts på svenska eller satts upp här. Mystiskt. I år fick Sverige i alla fall se filmen Nawals hemlighet (Incendies), som gjorts utifrån en av hans pjäser. Han berättar starka historier, Mouawad, oj oj oj. Ofta med släktkomplikationer, krig, kärlek, sorg och exil som byggstenar. Kan verkligen rekommendera filmen! Och hoppas på att vi får se någon av Mouawads historier på en svensk scen. Kanske i min översättning, vem vet?

Ja, och där någonstans kommer min rubrik in: “Varför inte jag?” Det är motrepliken till den passiviserande attackrepliken “Varför skulle just du få göra något sådant?”, som dyker upp som en fågelskrämma då och då. Snart ska jag ha vernissage/utställning igen och göra min första uppläsning av egen text. (Ja, jag vill inte klanka ner på min oktober för mycket – jag gjorde trots allt en första uppläsning av poesi jag översatt, vilket var nervöst och vackert.) Jag ska läsa ur min poetiska text Trouble Shooting. I en jättefin bokhandel. Vars väggar alltså ska bära mina bilder. Och då svischar den där meningen förbi någon gång i bakgrunden:”Vem är du att ta plats?” Nej du fula tanke, jag vill ha mina skapandefåglar på besök. Varför inte jag? Som Eva Ström sa angående att översätta Shakespeare. Likaväl som någon annan. Just för att glädjen är så stor, och världen säger ja.

Undra om Kerstin Thorvall brottades med samma tankar. Antagligen. Jag tycker de flesta gör det, mer eller mindre. Jag tar upp Kerstin eftersom jag precis kom på att hennes Det mest förbjudna läste jag ju i oktober! Det var förra månadens bokcirkelbok. Lätt och lite rolig och lite fascinerande läsning. Inte jättechockerande. Ganska uppfriskande med någon – en kvinna – som så direkt skildrar svårigheten att leva i familjenormen. Jobbiga tankar skildrar hon också en hel del. Ja, läsvärd var den.

Den fina bokhandeln, dit ni är välkomna lördagen den 19 november mellan kl. 12 och 17 (jag läser kl. 14 o 16)  http://www.dinaochmina.se/

Oktoberuppläsningen av poesiöversättningen http://www.youtube.com/watch?v=_rz3sf8DXEc&feature=feedu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: