Tre starka kvinnor och ett gått år

2012/01/01

Ett år har gått. Tranströmer och Zlatan dominerade julhandeln, men i övrigt har det varit ett övervägande kvinnligt bokår 2011. För min del i alla fall. Jag avslutar det med tre kvinnor som har skrivit starka romaner: Kim Thuy, Beate Grimsrud och Marie NDiaye. Lite för nyårsuppfylld är jag dock för att ha några utläggningar om dem. Ru av Kim Thúy var det ett tag sedan jag läste, i svensk översättning (2011). Jag minns den som en vacker ock kraftfull skildring av vägen från Vietnam till Kanada. Det vackra och välbehärskade berättandet hade en lätthet som jag beundrar, likt en dansare, och som ytterligare gåva fick jag glimtar från Montreal. I Beate Grimsruds En dåre fri (2010) var det mer av allt och råare, och upprepning på upprepning. Men bra! Fast slitsamt: en kvinna åker/går in och ut ur mentalvårdens brutala värld, brottas med röster som bebor henne och drivs av en förstörande kraft som inte lämnar henne. Det känns som att vara ett plagg instängd i ett väääldigt långt tvättprogram. Det går runt runt, tar aldrig slut. Jag är själsligt mörbultad efter berättelsen som är lång men snabbläst och befriad från kladdig ömkan. Sista romanen, Tre starka kvinnor (2010), är precis som Ru översatt från franska och vackert skriven. Exil är förutsättningen  även för denna roman, som dock innehåller tre berättelser, alla olika och fängslande. Jag får nästan lite Iñárritu-känsla (som i Babel, t ex), och skulle gärna se en filmastisering – fast inte där man skruvar till de mystiska inslagen på det sätt som man gjorde med Toni Morrisons Beloved. Marie NDiaye har förlagt handlingen till Frankrike och Senegal, och ramat in den med fåglar och, som sagt, viss mystik. Den första berättelsen är nog den som fångade mig mest, där en dotter besöker sin åldrande far. Hennes upplevelse av den fd makthavarens förfall är oerhört detaljerad och träffande. Samtidigt berättar hon om det egna livet i Frankrike (fadern bor i Senegal), och jag är fast. Centralt i alla dessa romaner är kampen. Kampen för ett drägligt liv, för sina barn, för att ta sig till eller fram i ett nytt land (ja, t o m Grimruds roman är ju exilroman, om än från Norge till Sverige), för att hantera sina föräldrar, för att överleva en dag till.

För egen del inledde jag 2011 sovande i en uschlig säng i San Diegos utkanter, och avslutade det vaken på en vacker kaj i Stockholms hjärta. Däremellan har mycket hänt. En av de viktigaste sakerna i mitt 2011 har varit att jag haft mina första utställningar, fått min första text i tryck och även gjort mina första uppläsningar. Stora små händelser vill jag lova. Att sätta ihop utställningarna och texten har varit något av det roligaste jag gjort i mitt liv, helt klart. Sådär så att man tänker “Det här skulle jag vilja göra 24 timmar om dygnet. Alltid”. Året som gått har varit gott mot mig. En intressant erfarenhet under utställningarna och i den respons jag har fått på texten är hur otroligt olika folk reagerar. Det är ingen nyhet att folk har olika smak, men jag har verkligen fått uppleva det konkret när det gäller mina egna verk detta år. Det har varit så fascinerande att få höra hur folk har fallit för helt olika bilder, och på något sätt hoppingivande: våra blickar är inte likriktade och varje bild verkar connecta med någon. Det är en viktig påminnelse om att det inte handlar endast om bra/dålig, utan även mycket om att folk faller för olika saker. När det gäller konst som när det gäller människor – så fram för mångfald i alla sammanhang. Jag vill förresten passa på att tacka alla som stöttat mig på olika sätt, uppmuntrat mitt skapande och läst mig 2011!

Jag brukar inte avge nyårslöften, men jag har flera mål, önskningar och ambitioner inför 2012. Två viktiga tankar gäller tid: dels att jag vill ta tillvara på den, främst genom att undvika meningslösheter och ge daglig tid till skapande, dels att jag vill vara mer realistisk i beräkningen, så att jag kan strosa in till träning och jobb när jag ska, i stället för dundra in flåsande PRICK när passet börjar.

Vad har du för mål inför 2012? Ambitioner? Önskningar?

Välkommen 2012!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: