Hjärtan och fiskar

2013/02/14

I dag är det hjärtats dag. Häromdagen var jag hos tandläkaren. Medan det borrades i käken så att det lät som ett vägarbete slogs jag av vilket mirakel det är att det mesta faktiskt funkar. Med alla inre organ, ben, leder, fingrar, öron, ögon, hudpartier, tår och tänder samt potentiella skador och sjukdomar, så funkar ändå det mesta precis hela tiden.

Det var lite som att stå inför ett överväldigande landskap, fast i tanken.

Så i dag tycker jag att det passar med Wislawa Szymborskas fina ord till en av alla dessa våra beståndsdelar:

Tack ska du ha, mitt hjärta,

att jag är vaken nu igen

och att det på en söndag

under mina revben

pågår vanlig rusningstid.”

Tack hjärtat!

En annan aktuell hjärtesak är att en roman som jag översatt precis, Fiskar ändrar riktning i kallt vatten, har tagit plats på vår jord, och dess skapare, Pierre Szalowski, har landat i Stockholm. Det är en jättefin och rolig roman om några människor som får upp ögonen för varandra tack vare att en isstorm släcker ner staden de bor i, Montreal. En bok att ge till någon vars hjärta man vill värma.

Något som värmer mitt hjärta är alla dessa möten som våra historier – litteraturen – skapar.

Här är jag och fiskarnas pappa, Pierre.

NK Bokhandel 13/2

NK Bokhandel

Det råkar vara min första helt egna översättning som ser bokhandlarnas ljus, så jag är lite extra stolt och glad. Och så har den ju fått ett sådant fantastiskt omslag!

Fiskarna på svenska - måste vara deras snyggaste omslag

Så tack hjärtat, men även tack förlaget Sekwa!

Advertisements

One Response to “Hjärtan och fiskar”

  1. Sandra said

    Stort grattis till den första prestationen i sitt slag! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: