Vägfärd? Vägtur?

2014/09/11

Roadtrip ja. Förra veckan tillbringade jag till stor del på vägarna. Först en tur till Boston, där jag besökte Cambridge och fick köpa en bok (i princip råder annars nolltolerans för min del, köpstopp). Anne Sexton blev aktuell under besöket, så hennes samlade dikter fick bli min souvenir. Jag fick också träffa en konstnär i hans ateljé och se många av hans över tid mycket skiftande verk (han har varit konstnär längre än jag levt), mycket inspirerande. Jag undrar hur det hade påverkat en om man hade växt upp i en sådan värld, för den ateljén var verkligen en egen värld.

boston

Downtown Boston

Nästa anhalt var Hudson, en liten liten stad vid Hudsonfloden, ett par timmar från Manhattan. Av de bara några tusen invånarna är nog hälften antikvitetshandlare. Vi besökte Basilica Hudson, en sådan där vacker gammal industrilokal som omvandlats till ett högkvarter för konst, musik, film, där man bara vill flytta in. http://basilicahudson.com

Intervju med Melissa Auf der Maur, som driver basilikan med sin man, Tony Stonehttp://www.theguardian.com/music/2014/sep/12/melissa-auf-der-maur-people-are-afraid-to-care-about-shit?view=mobile

Basilika

Jag blev tvungen att putta upp hakan och lugna mina “wow” igen sedan när jag inkvarterades på the Inn at Hudson  http://www.theinnathudson.com/about/index.html Det är ett helt fantastiskt jugendpalats där jag fick äran att sova i The White Room, en svit större än de flesta lägenheter jag bott i.

badrum

Sedan var det dags att återvända till Kanada. Franska på skyltarna igen och lyckobubbel i magen. Det är mycket mindre kontroll när man åker över gränsen åt det hållet, vilket passade eftersom tiden räckte precis för att jag skulle hinna med tåget jag bokat från Montreal till Quebec. Quebec är en provins (som USA har stater har Kanada provinser) och det finns även staden Quebec. Efter kära återseenden och en natt där bar det av med en bil från poolen Communauto.

Tanken var att se mer av provinsen Quebec, som för mig är osedd mark. Vi följde Saint Lawrencefloden, som går från Atlanten till de stora sjöarna, norrut, på södra sidan. Vi färdades genom ett platt, vackert landskap till Saint-Flavie, där vi bodde på att bed&breakfast precis vid vad som känns som hav men är flod. Floden är så bred att man ofta inte ser land på andra sidan. Med varma vindar i ryggen och det stora vattnets kluckande framför oss och stjärnorna gnistrande ovanför satt vi hela kvällen och pratade. En magisk kväll. Dag två åkte vi söderut igen, till staden med det inte alltför namnet Trois-Pistoles, där vi tog färjan över till andra sidan. En och en halv timme tog det, och vi såg vitval, som jag förstår det. Beluga.

sand

Valspaning lockar mig inte direkt, men att se alla olika hus och landskap, höra jargonger och ordens användning, får mig däremot att packa väskan. Just för översättning är det kanske inget måste, men för mig är det lite som att det färglägger texten, fyller den med liv. Och visst är chanserna större att vissa polletter trillar mer rätt sedan när jag ska överföra berättelser till svenska, det tror jag. Det känns naturligt att jag vill ha sett så mycket som möjligt av den värld jag översätter. Det är också naturligt för mig att vara i kontakt med författaren, träffas i den mån det går och så vidare. Texten är som Saint-Lawrencefloden, ibland ser jag inte andra sidan, den svenska, men den finns där. Bortom dimman, när klarheten kommer. Allt som ger bättre sikt är välkommet. Även om dimman har sin charm.

På norra sidan av floden var landskapet lika kuperat och dramatiskt som det var flackt och lugnt på södra sidan. Vi sov i Malbaie och på vägen tillbaka till Quebec stad hittade vi en sandstrand där vi kanske satt med fötterna i sanden för sista gången i år.

äpplen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: