Kärleksförklaring

2014/09/13

Jag får ofta frågan varför jag tycker så mycket om Montreal. Jag är kluven vad gäller svaret: känslor har väl inget språk, har ingen logisk förklaring, men jag kan räkna upp vissa saker som jag tycker om, även om de inte tillsammans räcker till som svar, de är inte hela känslan. Jag fick idén att jag nu under mina sista två veckor här i staden ska passa på berätta om några saker i, sidor av, Montreal som jag verkligen verkligen tycker om. Jag tänker kärleksförklara mig.

Eftersom jag ändå är inne på det spåret så börjar jag med det som kanske även är viktigast: språket. Språken. Franskan och engelskan som fyller staden. Från första dagen i Montreal fascinerades jag av franskan här. Dels hur den låter, dels hur den är till humöret, kulturen den tillhör, hur den framförs. Med tiden har jag också kommit att tycka om den, att bli tårögd av att höra den så fort jag varit ifrån den ett tag. Et oui. Sedan har vi engelskan. Som i mina öron inte är lika markant säregen, men vars närvaro berikar staden. Franska och engelska är de två språk jag lever i utöver svenskan, och att ha båda utanför dörren hela tiden är helt enkelt dubbel lycka.

Kanske är det även något mer än så, kanske finns det ett värde i den ständiga påminnelsen om att det inte finns något självklart. Det finns inte en norm och det är inte givet vilket språk man möts i. Man är hela tiden medveten om mångfalden här i staden och världen.  Vardagslivet blir lite krångligare och ganska mycket intressantare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: