Kaféerna

2014/09/21

I dag fyller Montreallegenden Leonard Cohen 80 år och staden regnar. Så kraftigt att jag skyndar in på första bästa kafé och vad möter mig om inte en affisch med mitt namn och foto (inte en efterlysning utan affisch för en gala som redan varit, där jag gjorde en uppläsning). Det är första gången det händer. Det är också första gången jag sätter mig vid ett bord, dukar upp datorn och blir informerad om att kafét har laptop-free policy på helgerna. Jag blir hänvisad till barstolarna vid fönstret där följande skylt hänger:

skylt

 

Så det passar att jag nämner Montreals kaféer just i dag. De är en viktig del av min kärlek, av mitt Montreal. Det finns hur många som helst mysiga, kreativt inredda kafér med trevlig personal, gott kaffe och den saliga blandningen av fransk-engelska samtal. När jag tänker tillbaka på senaste veckans kafébesök slår det mig att två kategorier som brukar florera på Stockholmskafér är frånvarande: tonårstjejerna och mammorna med småbarn. Ett fenomen som drabbat mig i båda städerna är personer som pratar – högljutt och länge – på skype. Klausulen som befriar oss från invaderande skypare ser jag fram emot. Kanske är laptop-restriktionen något vi kommer se mer av. Mig gjorde det ingenting att placeras vid fönstret där jag än en gång sitter som en fågel och tittar på livet utanför, nedanför.

***

Apropå kaféer och djur har jag varit på Montreals, jag tror faktiskt Nordamerikas, första kattkafé.

katt3

 

Där var det däremot fullt med tonårstjejer och givetvis såg det ut såhär:

katt4

 

Men också såhär:

katt

Och såhär:

katt2

 

Den siste fastnade i den stirrande blicken i flera flera minuter. Sådär som man gör ibland.

***

Laptoprestriktionen medför viss logistik. Nu blev min fönstergranne omplacerad till ett vanligt bord eftersom hon hade surfplatta. För att ge plats åt en laptopgäst.

Som ska skypa. Oh no.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: